torstai 13. joulukuuta 2012

Tuottavuus. Harmillista - ihmisistä aina puolet on keskimääräistä tyhmempiä.

Työtuntien lisääminen ei tuo kasvua eikä nosta elintasoa, tyrmää Aalto-yliopiston kansantaloustieteen professori Matti Pohjola vaatimukset työmäärän lisäämisestä kasvun vauhdittamiseksi.

"Sata vuotta Suomen taloushistoriaa osoittaa, että kaikki elintason nousu on tullut tuottavuuden kasvusta. Yhdellä työtunnilla saadaan nyt 15 kertaa enemmän tavaroita ja palveluita kuin sata vuotta sitten", Pohjola valisti.

Tilaisuudessa puhunut tilastotieteilijä ja kansanedustaja Osmo Soininvaara huomautti, että euromaista vähiten työtä tehdään Hollannissa, Saksassa ja Ranskassa ja eniten Portugalissa, Kreikassa ja Italiassa.

Oikeaa politiikkaa olisi Pohjolan mukaan lisätä työnt tuottavuutta, ei vaatia ihmisiä tekemään enemmän töitä.

Soininvaara epäili, että kaikki eivät ehkä ihan ymmärrä, mistä on kysymys ja sotkevat asioita.

"Kasvu lähtee tuottavuuden noususta ja ihan pieni röpellys siitä, kuinka moni ihminen on töissä eli työllisyysasteesta. Nämä asiat sotketaan keskenään"

Soininvaara muisteli, että viime päivinä "joku tuli sanoneeksi", että kilpailukyky paranisi, jos tekisimme pidempää työaikaa.

"Pääsääntö on, että tuottavuus paranee, jos työaika lyhenee". Sitä paitsi luovaa työtä ei Soininvaaran mukaan voi tehdä kuin neljä tuntia päivässä. "Sen takia on keksitty kokoukset, että saadan päivä täyteen"

Soininvaaran mukaan osaamisessa on kansakunnan tulevaisuus. Harmillisena hän piti sitä, että ihmisistä aina puolet on keskimääräistä tyhmempiä. ☺

Kauppalehti 13.12.2012 Kaija Lähteenmaa

Ei kommentteja: