tiistai 25. joulukuuta 2012

Päivän sitaatti - Arto Paasilinna

"Mutta annahan olla kun sota jollakin tapaa koskettaa meitä. Tällöin havahdumme, kauhistumme, ryhdymme toimiin ja tuomitsemme sodan. Haluamme äkisti auttaa sodasta kärsiviä, siis itseämme."



Esipuheesta Arto Paasilinnan ensimmäisessä romaanissa "Operaatio Finlandia.

"Omistan tämän kirjan nykyiselle Ruotsin kuningaskunnan kruununprinssille Carl Gustaville, joka esiintyy kuninkaana näillä sivuilla".

Tunkelossa 1972, Arto Paasilinna



"Ruotsissa on ottanut vallan äärioikeistolainen puolue, ja kansallismielinen Ahvenanmaa ilmoittaa haluavansa liittyä Ruotsiin. Diplomaattiset suhteet katkeavat, levottomuudet lisääntyvät, ja kesällä 1977 tapahtuu se, mitä kukaan ei olisi uskonut mahdolliseksi: ruotsalainen hävittäjälaivue tekee ilmaiskun Naantaliin."

"Tuskinpa kukaan olisi voinut kuvitella vielä talvella 1974 tai edes kesälläkään, että Ruotsissa ja eräissä osissa Suomea alkanut kehitys olisi johtava näiden kahden maan väliseen aseelliseen yhteenottoon. Vielä tuolloin Suomen vastavalittu presidentti Johannes Virolainen teki Ruotsiin epävirallisen vierailun, jonka aikana naapurimaitten korkein johto piti itsestään selvänä, että pitkäaikaiset suhteet tulevat jatkumaan."

Ei kommentteja: