lauantai 1. kesäkuuta 2013

Miten eläkkeellä voi elää?

* Jos hallitus olisi yhtenäinen ja taloudessa veto päällä, Juha Sipilää ehkä pidettäisiin arkisena amatööripoliitikkona. Hän onkin varsinainen politiikan Hannu Hanhi, joka on osunut oikeaan paikkaan oikeana aikana. - Aamulehti

* On vain niin vaikea uskoa tätä todeksi: monissa Suomen kouluissa lapset eivät saa pyöräillä kouluun. Se on kiellettyä... Millä arvelette meidän 1980-luvulla kulkeneen kouluun Kuusamossa? Ratikalla vai? - Reetta Räty

* Lapin toukokuun kaikkien aikojen lämpöennätys rikottiin perjantaina Utsjoen Kevolla, missä mitattiin 30.5 celsiusta. Myös esimerkiksi Inarinjärven veden lämpötila oli yli 16 astetta, mikä on yli 10 astetta normaalia lämpimämpi.

* Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat kaksinkertaiset muuhun maahan verrattuna. Vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta on pääkaupunkiseudulla nyt 3466 euroa ja muualla Suomessa 1639 euroa.

* "Kyllä kouluissa pitäisi olla työrauha. Veistonopettaja nappasi minua kerran tukasta kiinni ja sanoi, että meillä on täällä kakskyt lasta ja sirkkelit sun muut. Jos sä pelleilet ja joltan katkeaa sormi, se on sun vika. Kyllä se pani ymmärtämään asiat" - Arttu Viskari

* "Jos minun pitäisi luetella pelkojeni top ten, eläkkeelle joutuminen olisi kärjessä. Pelkään sutä tosissani", Ilkka Kanerva tunnustaa ja kysyy: "Miten eläkkeellä voi elää?". Eduskuntavaaleihin on vielä kaksi vuotta, mutta ensimmäiset kansanedustajat ovat jo ilmoittaneet, että he haluavat jatkaa vuonna 2015. Demarien ikihongat Erkki Tuomioja ja Jukka Gustafsson, molemmat 66-vuotiaita, ovat jo kertoneet, että he pyrkivät taas uudelle kaudelle. Keskustassa uskotaan, että kunniavanhukset Seppo Kääriäinen ja Mauri Pekkarinen, molemmat 65-vuotiaita, ovat hekin lähdössä vaaleihin. Vaaleihin tähtää myös kokoomuksen nestori Ilkka Kanerva, hänkin 65 vuotta.

* Raimo Sailaksen tarina on Suomen tarina: köyhästä, syrjäisestä ja pienestä maasta rakennettiin neljässäkymmenessä vuodessa vauras hyvinvointivaltio, mallimaa, joka sijoittuu lähes kaikissa kansinvälisissä mittauksissa kärkeen.

1972 Peruskoulu alkoi. Kansanterveyslaki voimaan, se toi terveyskeskukset. Opintotukilaki voimaan. Sovittiin työntekijöiden lomaltapaluurahasta ja parannettiin sairausajan palkkausta.

1974 Työsuojeluvaltuutetut aloittivat toimintansa. Äitiysloma jatkettiin seitsemään kuukuteen ja korotettiin lapsilisiä.

1975 Asumistukilaki voimaan

1977 Sovittiin työntekijöiden talvilomasta

1978 Sovittiin isyyslomasta. Laki työterveyshuollosta.

1980 Äitiysrahakautta pidennettiin ja otettiin käyttöön vanhempainloma.

1981 Parannettiin ansiosidonnaista sosiaaliturvaa

1984 Kohennettiin ansiosionnaista työtömyysturvaa. Sovittiin työajan lyhentämisestä. Päätettiin taata päivähoitopaikka pienillle lapsille ja laajentaa kotihoidontukea.

1987 Parannettiin aikuisten opintotukea. Jatkettiin työajan lyhentämistä. Tasa-arvolaki tuli voimaan.

1989 Työtyömyysturvaa parannettiin

1990 Työaikaa lyhennettiin

1992 Opintotukea korotettiin tuntuvasti

1995 Otettiin käyttöön työntekijöiden vuorotteluvapaa

1996 Päivähoitoa parannettiin

1998 Perustettiin työttömyysturvarahasto

2002 Työttömyysturvaa korotettiin

2003 Perhevapaita pidennettiin. Otettiin käyttöön koululaisten iltapäivähoito

2005 Siirryttiin joustavaan 63-68 vuoden eläkeikään

2006 Korotettiin äitiys- ja perhevapaakorvauksia

2009 Otettiin käyttöön muutosturvakorvaus työttömäksi joutuneille

* "Ylioppilaskirjoituksissa on kysymyksiä, että jos kaksi kissaa syö neljä hiirtä, montako hiirtä syö kuusi kissaa. Niitä laskettiin ennen kansakoulun alaluokilla", Sailas sanoo ja nauraa päälle.

* "Kysymys on siitä, haluavatko nuoret itse menestyä. Löytyykö heistä sitä draivia, joka vie heitä itseään ja samalla koko maata eteenpäin?"

* "Opiskelu ei saa olla sivuhomma kivojen harrastusten ohella. Kaikilla opiskelutasoilla pitäisi laatu- ja vaatimustasoa nostaa."

* Suomalaisten perusmaisema ei historiallisesti ole ollut metsä vaan pikemminkin pelto. Olemme kylissä kasvaneita seurallisia ihmisiä.

* Kesällä nykysuomalaiset sanovat palaavansa juurilleen: mökille luontoon. Oikeasti he matkivat ruotsinkielistä huvilaelämää.

(HS)


Ei kommentteja: