sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Sellutehdas Vuosaareen

* Ruotsi korjaa nyt 50-luvun vilauttelun hedelmiä. Maailmalla Ruotsi on synonyymi vapaamielisyydelle, edistyksellisyydelle, kuvauksellisuudelle sekä skandinaaviselle tyylille ja muotoilulle. 1950-luvulla rohkeat skandinaavittaret - etenkin ruotsittaret - poseerasivat kansainvälisissä pin up- kalentereissa. Malmölainen vaaleaverikkö Anita Ekberg pullahteli ulos iltapuvustaan. Se mitä muissa maissa ajatellaan (tai yhtä lailla ei ajatella) Suomesta, perustuu sattumanvaraisiin tekijöihin: hyppyselliseen isoäitiemme tekosiveää käytöstä, kasaan taivutettua koivua, hymyyn Helsink-Vantaan lentokentällä, kouralliseen talvisodan luoteja sekä silmäniskuun valtionvarainministeri Jutta Urpilaisen ja saksalaiskollegan Wolfgang Schäublen välillä. Maabrändillä on oikeasti väliä.

* Suomen kieltä voi opiskella noin sadassa maassa ja 30 yliopistossa. Afrikka on ainoa maanosa, jossa suomea ei opeteta yliopistossa.

* Vuosaaren voimalaksi kävisi sellutehdas. Helsingin kaupunginvaltuusto päättää parin vuoden kuluttua, rakennetaanko Vuosaareen uusi biopolttoaineita hyödyntävä voimala. Vuosaaren laitos maksaa 700-800 miljoonaa euroa. Rahalla Helsinki voisi rakentaa sellutehtaan, joka tarjoaisi samat hyödyt kuin Vuosaaren laitos. Kaupunkilaiset saisivat sähköä ja kaukolämpöä, mutta bonuksena laitos tuottaisi puoli miljoonaa tonnia selluloosaa. Vuotuinen arvo olisi 300 miljoonaa euroa.

* Voiko puhua puurosta, jos syö kuivia hiutaleita? Kysymys on semanttinen, mutta sanotaanpa silti, että Leo Stranius syö aamupuuronsa raakana. Puuron lämmittäminen kuluttaisi turhaa energiaa, Stranius perustelee. Alkoholia hän ei käytä. Ri möskään shampoota, dodoranttia tai hajusteita. Suihku saa kestää alle kaksi minuuttia. Vesi on joko kylmää tai haaleaa. "Minulla on iPhone5, iPad ja paras läppäri mitä löytyy".

* Lastenlääkärin mukaan jokainen kymmenvuotiaaksi elossa selvinnyt poikalapsi on ihme. -Laura Saarikoski

(HS)

Ei kommentteja: