sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Royal, toinen kerros. Märät säpikkäät. Eläkeläinen.

* Berliiniläistalon ovenpielessä on asianajajien, hammaslääkärien ja psykoterapeuttien messinkikylttejä. Yhdessä lukee Royal, toinen kerros. Ei muuta. Royal, siis kuninkaallinen on 11 huoneen ja 50 prostituoidun bordelli. "Se joka käy bordellissa, rahoittaa järjestäytynyttä rikollisuutta, Ala-Saksin poliisijohtaja Christian Zahel sanoi televisiokanava ARD:lle joulukuussa. Zahelin mukaan yhdeksän kymmenestä prostituoidusta tekee työtä pakotettuna. Prostituutio on Saksassa laillista.

* Saamelaiset ovat ainoa Euroopan unionissa asuva alkuperäiskansa. Suomessa heitä on Saamelaiskäräjien mukaan noin 9000. Kirste Alkio ja Suvi West tekevät viihdeohjelmaa Märät säpikkäät. Heidän mielestään käsitys saamelaisista likaisina nunnuka-ukkoina on loukkaava ja vanhanaikainen. West syyttää tiedon puutteesta valtiota. Suomalaisille ei opeteta koulussa saamelaisista juuri mitään. Kertomatta jätetään etenkin se, että kirkko ja valtio tuhosivat saamelaisten kielen ja kulttuurin. "Eikä siitä edes ole kovin pitkä aika".

* Olen työpaikalla kuin lehmä parsinnavetassa. Omassa loosissa pitäisi pysyä eikä haahuilla häiritsemässä muita. Joku aina paimentaa meitä syömään. Sitten takaisin omalle paikalle märehtimään. Eläkeläinen on kokonaan tehotuotannon ulkopuolella. Vapaa kuin taivaan lintu. Tekee oman pesän. Hautoo kultamunia. Eläkeläinen ei tee käsitöitä. Hän opiskelee. Kaikki niin tekevät, hän sanoo. Maailman parhaat yliopistot pitävät ilmaisia nettikursseja, joissa on Nobel-palkitut luennoitsijat. Pasianssin sijaan hän tekee erän ranskan kielen sanatestiä: montako oikein nisäkkäissä. Toistaa, kunnes peli soittaa fanfaaria. Minä teen käsitöitä työpäivän jälkeen, nollaan aivot. Eläkeläinen ei nollaa aivojaan, hän täyttää niitä. Hassua. Eläkeläisten mukana lähti paljon tietoa. Ja he tulevat koko ajan vielä fiksummiksi. - Anna-Stiina Nykänen.

(HS)

Ei kommentteja: